Добрива які можна використовувати при поливі рослин за допомогою системи краплинного поливу.

Добрива які можна використовувати при поливі рослин за допомогою системи краплинного поливу.

Вирощування овочівВсе про квіти  

11 хв. 1044

 (0)

Зміст:

1. Основні переваги внесення добрив за допомогою крапельної системи.

2. Які мінеральні добрива краще використовувати для краплинного зрошення?

3. Устаткування для внесення добрив у поливну воду.

4. Основні правила під час використання процесу фертигації великих площах.

5. Чи можливе поєднання крапельної системи з повільно розчинними добривами?

 

 На сьогоднішній день система крапельного поливу стала дуже популярною.  Проте, не всі її використовують у повній мірі.  Тобто, частіше використовується система тільки для поливу рослин, забуваючи, що є можливість використовувати для підживлення рослин.

 Спосіб підживлення мінеральними добривами у вигляді розчину спільно з поливною водою безпосередньо в зону коренів за допомогою крапельної системи називають фертигацією.

 

 1. Основні переваги внесення добрив за допомогою крапельної системи.

 У порівнянні з традиційним методом внесення мінеральних добрив (коли добриво вноситься в сухому концентрованому вигляді безпосередньо в рядки або шляхом розсипання по поверхні землі з наступним закладенням в ґрунт) фертигація має ряд переваг.  Основні важливі з них – це:

      Потрібні елементи живлення, попадаючи через систему крапельного поливу в зону кореня рослини в розчиненому вигляді, легше засвоюються.  Рослинам не потрібно витрачати енергію на звільнення елементів живлення, які знаходяться у зв'язку адсорбованих ґрунтових колоїдах або знаходяться у важкорозчинних сполуках.

     Елементи харчування подаються в тій кількості, яка потрібна рослині на певному етапі розвитку.  Таким чином, протягом росту і розвитку рослини не відчувають надлишку або дефіциту мінеральних елементів, у рослин формується режим живлення з рівномірним забезпеченням всіх макро і мікроелементів.

     При застосуванні внесення добрив у такий спосіб підвищується якість та кількість продукції, що вирощується.  В результаті подачі легкозасвоюваних видів добрив безпосередньо в зону розвитку коренів зменшується втрата елементів живлення, і це сприяє прискоренню перебігу процесів метаболізму.  У рослин зменшується ймовірність одержання різних стресів.

     Зменшуються витрати на купівлю більшої кількості непотрібних добрив, оплату праці працівникам та зменшується кількість часу на внесення підживлень.

 

2. Які мінеральні добрива краще використовувати для краплинного зрошення?

 Оскільки система крапельного поливу складається зі стрічок з впаяними емітерами (крапельницями), і при поганій якості живильного розчину, який подається в поливну систему, ці крапельниці мають властивість засмічуватись.  Тому для поливних систем використовують лише добре розчинні мінеральні добрива чи добрива у рідкій формі.

 До таких мінеральних добрив відносяться всі швидкорозчинні добрива:

-       Прості:

Азотні – аміачна калієва, кальцієва, магнієва селітра, карбамід;

Без азотні – монокалій.

-       Комплексні - до таких мінеральних добрив відносяться всі добрива до складу яких входять основні макроелементи у вигляді азоту, фосфору та калію з додаванням інших мікроелементів.

 Але в свою чергу існують добрива, які при розчиненні залишаю осад, до таких добрив можна віднести:

     фосфорні – суперфосфат;

     калійні – хлорид калію;

     складні - нітроамофоска.

 Такі добрива утворюють небезпечний для хорошої роботи системи крапельного поливу осад.

 У таких ситуаціях краще відмовлятися від застосування вищезгаданих мінеральних добрив.  На сьогоднішній день такі традиційні добрива можна замінити комплексними водорозчинними добривами, які мають у своєму складі збалансований набір макро- та мікроелементів для кожної культури.  Вони ідеально підходять для застосування з метою підживлення рослин, поливом зони навколо кореневої системи, особливо шляхом внесення через систему крапельного поливу.

 Зараз все частіше можна зустріти комплексні добрива до складу яких входить не тільки макро та мікроелементи, а ще й спеціальні добавки, які підкислюють розчин.  Такі добавки допомагають не тільки покращити засвоєння поживних речовин добрива рослиною, а й допоможе запобігти утворенню вапняного нальоту на стінках крапельної системи зрошення.

 Добре працюють рідкі добрива в хелатній формі, до їх складу входять комплекси елементів у вигляді добре розчинних формах.  Найчастіше ними користуються для листового підживлення, але при попаданні в ґрунт елементи живлення досить тривалий час залишаються легкодоступною формою для засвоєння корінням рослини.

 

3. Устаткування для внесення добрив у поливну воду.

 Щоб змішати поливну воду в системі крапельного поливу з розчином добрив використовують спеціальне обладнання, яке приєднують до системи крапельного поливу.  До такого обладнання належить:

 - Інжектор - це пристосування має вигляд трубки з конусним звуженням.  Він встановлюється паралельно до магістральної труби.  Основою принцип роботи полягає внаслідок перепаду тиску в установці.  Це обладнання найчастіше можна зустріти в городників-любителів та професійному рослинництві через недорогу вартість та легкість використання.  За допомогою нього концентрований розчин добрива з ємності всмоктується і перемішується з потоком води, яку використовують для поливу рослин.

 Ефективність роботи інжектора безпосередньо залежить від тиску і витрати рідини, тому щоб контролювати його роботу інжектор іноді обладнають ротаметром.  Щоб регулювати подачу маточної рідини в систему до інжектора передбачена вбудована засувка або кульовий кран.  Найрідше можна зустріти застосування в інжекторах регулятора тиску.

 Але для правильної роботи поливної системи з використанням такого пристрою необхідно не тільки правильно підібрати інжектор з урахуванням витратних характеристик, але і правильно встановити його в систему. Така система поливу вважається найбільш оптимальним варіантом для відкритого ґрунту, коли не потребує внесення точних дозувань добрив.

 - Гідравлічний дозуючий насос - така установка потребує великих капіталовкладень та постійного огляду та техобслуговування.  У порівнянні з інжектором для насоса-дозатора потрібно попередньо правильно готувати воду.  Але водночас, основна його перевага у простоті налаштування та високоточному дозуванні маткового розчину.  Ще одним із плюсів даної установки є те, що параметри всмоктування витрати рідини не залежать від тиску водного потоку в центральній магістралі, при його експлуатації.

 Дозуючий насос використовують в закритому ґрунті та на невеликих площах у системах з невеликою витратою води (від 6 до 65 л/год), щоб рівень урожайності був максимальним.

 Щоб підібрати потрібну модель такого пристрою беруть за основу мінімальну та максимальну витрату рідини в системі крапельного поливу і розраховують дозування (об'єм, який інжектуватиметься за годину).

- Удобрювальна ємність – таку установку найчастіше використовують для підживлення рослин на великих площах.  Принцип дії цієї установки полягає в тому, що добрива в сухому вигляді засипають у ємність.  Після цього в цю ємність подається вода, яка сприяє поступовому розчиненню добрив, а в рідкому вигляді добрива потрапляють в основний потік води, де повністю змішуються і надходять у систему крапельного поливу.  Але в такому встановленні є недолік - і це не точна концентрація маткового розчину.

 

 4. Основні правила під час використання процесу фертигації великих площах.

 У процесі фертигації слід дотримуватися основних правил:

     Внесення маточного розчину в поливну воду слід починати не раніше ніж за 20-30 хвилин після включення поливу.

     Після закінчення внесення добрив полив рослин потрібно продовжувати ще близько 30 хв.  Це потрібно робити для промивання крапельної стрічки та крапельниць (емітерів) від можливих залишків мінеральних добрив.

 

 5. Чи можливе поєднання крапельної системи з повільно розчинними добривами?

 Щоб тримати в балансі сприятливі механічні та фізичні властивості ґрунту та збагачувати ґрунт органікою потрібно не забувати вносити гній, компост, вирощувати сидерати.  Застосування таких добрив підвищує загальний стан ґрунту.  Тому не потрібно забувати про періодичне використання органічних добрив під перекопування або оранку навіть при використанні системи краплинного зрошення.

 У той же час можна внести і довго розчинні добрива, наприклад фосфорно-калійні.  Їх можна внести в осінній період під перекопування або навесні безпосередньо додати їх у лунки.  Такі добрива не переміщуються в нижчі шари ґрунту, тому коли в ґрунті достатньо вологи вони поступово розчиняються і живлять рослини, що ростуть, необхідними поживними речовинами.  Але якщо рослини сигналізують про нестачу якихось елементів живлення, їх можна поповнити за допомогою крапельної системи поливу.

 (0)

Останні пости в блозі

Просмотреть все посты